Nästa framträdande

Berättelser 

Det började på ett födelsedagskalas. "Törs man fråga om man får spela en låt med grabbarna," undrade en av gästerna. Det vågade han och resten är historia.

Mötet mellan Benny Andersson och Orsa Spelmän kom att ge folkmusiken en publik skjuts framåt. Tio år senare är Orsa Spelmän fortfarande vad marknadsförare brukar kalla "ett starkt varumärke". Där Sverige skall representeras med musikaliska inslag, där är spelmännen med. Vare sig det handlar om invigningar av idrottsevenemang eller exportsatsningar.

Denna sidan av myntet är dock inget som spelmännen själva tänker på så mycket. För dom är vad dom heter - Spelmän. Alla utom Nicke Göthe har musiken som levebröd. Leif Göras, Perra Moraeus, och Lars-Åke Leksell jobbar på Orsa musikskola, där Leif f.ö. är rektor. Olle Moraeus jobbar på Mora musikskola, Kalle Moraeus sitter i Stockholmsfilharmonikerna när han inte jobbar med Ainbusk Singers, Tripple and Touch eller har egna krogshower. Nicke arbetar med diverse utvecklingsprojekt i Orsa. För att verkligen ha något att göra är man dessutom på fritiden engagerade i orkesterföreningar och andra spelprojekt.

Det handlar alltså inte bara om spelmansmusik för spelmännen. Vilket möjligen kan vara en av förklaringarna till framgången! Det finns en förklaring till att spelmännen, liksom Orsamusikanter överlag, sysslar med olika musikstilar. Orsa är länets minsta kommun till invånarantalet. Skall vi ha full bemanning i såväl spelmanslag som storband och orkesterförening vill det till att några dubblerar! Detta har i sin tur lett till en fin musikalisk tradition. Musik är viktigt. Inte genre. Så här har det varit länge. Redan storspelmannen Gössa Anders spelade också klarinett i Orsa skyttegilles blåsorkester som medverkade i de mest skilda sammanhang, bl.a. på hotellen i Tällberg. Den tidigare rådande uppfattningen att spelmän inte kan spela klassiskt och tvärt om kommer rejält på skam, vilket inte minst Kalle Moraeus är ett levande bevis på. Det är den här traditionen som gör Orsa Spelmän till de kanske mest dynamiska av traditionsbärarna inom folkmusiken. Rötterna finns där. Men också influenserna från andra håll. Musiken blir levande, inte museal.

Naturligtvis har Benny Anderssons medverkan inte gått spårlöst förbi den heller. När samarbetet nu är inne på sitt tionde år producerar han en ny CD, den här gången med spelmännens egna kompositioner. Enligt Benny är plattan minst lika stark som den föregående. Och det vill inte säga lite. I Dalarna har vi haft förmånen att se spelmännen i de mest skiftande sammanhang. Deras medverkan vid programmen på Dalhalla tillhör sommarens höjdpunkter. Men de syns inte bara på de stora arenorna, vilket man kanske kan förledas att tro. Tätt som oftast dyker dom upp på spelmansstämmor eller varför inte på Orsas gator under Orsayran.

En av sina minst besökta, men mest lyckade spelningar gjorde man för övrigt på hemmaplan. Den historien säger mycket om drivkraften bakom Orsa Spelmän. Det var på den tiden det fortfarande regnade på somrarna. Orsa Spelmän och Benny skulle spela på Ångbåtsudden. Framåt eftermiddagen öppnades skyarna och istället för att avmattas tilltog regnandet ju närmare spelningen man kom. På scenen hade man riggat stora folkparksljudet och oroliga arrangörer såg hur planen framför fylldes med vattenpussar som endast barn i galonkläder kunde älska. Ett dryg 100-tal personer trotsade vädrets makter. Men att stå på en jättescen för en sådan publik skulle se lite konstigt ut. Spelmännen bestämdes sig helt enkelt för att gå in under tak, på dansbanan. Där ställde de sig mitt på golvet, lånade två mickar av dansbandet och höll en show som i pressen blev utsedd till "årets bästa i Dalarna"! De må ha regnat och varit kallt utanför dansbanan, men där inne var det årets varmaste dag. Och vilket annat av musikvärldens "starka varumärken" skulle klara en sådan omställning?


Namnet Orsa Spelmän är ingen ny företeelse. Redan på 1970-talet användes beteckningen av olika konstellationer spelmän, för att markera skillnaden gentemot Orsa spelmanslag, som funnits sedan 1948.

Dagens Orsa Spelmän består av sex medlemmar - de tre bröderna Perra, Olle och Kalle Moraeus samt Nicke Göthe, Leif Göras och Larsåke Leksell.

Benny Andersson och Orsa spelmän blev ett begrepp från hösten 1987. Benny hade länge närt en dröm om att göra en dragspelsplatta, och ville bl.a. ha med några fiol-spelmän. Resultatet blev den första skivan "Klinga Mina Klockor" utgiven på Bennys eget skivbolag, Mono Music. Från och med nu var "Orsa Spelmän" ett begrepp.

Vilka var dessa knätofsar som fått möjligheten att göra en platta tillsammans med en av pop-världens största?!Tv-framträdandena avlöste varandra. Gruppen fick även göra ett eget tv-program "Musikstudio ett". Framgångarna med den första skivan resulterade i att Orsa Spelmän under våren 1988 fick tillfälle att göra en egen platta, nu med musik som komponerats av medlemmarna själva.Orsa Spelmän har under åren erhållit flera utmärkelser bl.a. en platina- och en guldskiva, "Grammis", Orsa kommuns kulturpris. Fram tills idag har man medverkat i tv vid ett 30-tal tillfällen. Ett viktigt sådant var när Sveriges drottning Silvia firade sin 50-årsdag julen 1993.Under åren som gått har gruppen medverkat i ett stort antal evenemang av varierande slag. Bland de större kan nämnas ett antal invigningar som t.ex. Globen och nya Wasa-Museét i Stockholm, samt Kupolen i Borlänge. Även kring de större idrottsliga arrangemangen har gruppen funnits på plats. Nämnas kan Svenska Skidspelen -89, "Royal Hockey Night" samma år på Globen, EM i fotboll och "World Athlethics Gala" på Stockholms Stadshus, där man f.ö. eskorterade kungaparet nedför den berömda trappan i "Blå hallen". Vidare Skid-VM i Falun -93 samt

Davis Cup-tennis Sverige-Tyskland i Kupolen Borlänge samma år. Senaste stora arrangemang hade gruppen vid invigningen av VM- friidrott i Göteborg augusti 1995.Orsa Spelmän har medverkat på sammanlagt sju skivor räknat från "Klinga Mina Klockor", som utgavs i november 1987. Den skivan har idag sålts i över 100.000 exemplar.Gruppen har två gånger besökt USA. 1988 i Minneapolis vid deras "Midsummer festival" där man även medverkade tillsammans med Benny Andersson, i samband med att Andersson/Ulvaeus musikal "Chess"framfördes i konsertversion. 1993 besökte gruppen Chicago, där man deltog i deras "Scandinavian Day Festival", till viss del ett samarbete med flygbolaget SAS.

Musikstilen betecknar spelmännen själva som "Vanlig svensk spelmansmusik som vi upplever den - traditionsmedvetna låtar i ny stil" I botten finns såväl Orsa- som Rättviks- och Älvdalsdialekt. Samtliga i gruppen har rötter i dokumenterade spelmanssläkter.

-Våra vänner säger att musiken speglar oss väldigt mycket mer, konstaterar Perra Moraeus. Det är musik typisk för vår vardagssituation som spelmän, den musik vi lever och arbetar med. Bruksmusik, som spelas till bröllop, fest och dans. Levande musik i högsta grad.

-Men vi spelar inte bara det här. Annan musik förekommer också, såväl klassisk som rock, jazz, storband och hotjazz. "Allt mellan Orsa Musikskola och Stockholms Filharmoniska Orkester.Spelmännen tycker sig genom åren ha nått ut till en helt ny publik. -Vi kunde aldrig drömma om att så många människor av de mest skiftande kategorier lyssnar på och gillar den här sortens musik. Det är verkligen glädjande om vi lyckats slå in en del stängda dörrar, och göra folkmusiken tillgänglig för en bredare publik än hittills. Den här musiken, som vi tycker är relativt "lättsmält", kan kanske fungera som en inkörsport för den som vill fördjupa sig ytterligare i vår rika folkmusikskatt.-Dagens metoder att skriva och arbeta med allsköns musikmaskiner har kanske fått oss att ibland tänka i andra och nya banor. en dator kan naturligtvis inte ersätta en levande musiker. Inte ens en död! Men den kan göra mycket annat - förnya och komplettera den gamla spelmansmusiken t.ex.


År har gått sedan samarbetet med Benny Andersson inleddes 1987. Flera framträdanden har gjorts tillsammans med Kjell Lönnå och hans körer. Såväl i TV som andra forum. Ett flertal framträdanden har gjorts i Dalhalla. Ett nedlagt kalkbrott utanför Rättvik, som byggts om till en jättelik utescen med över 3000 sittplatser. Där har i år framförts allt från Svend Asmussen till Wagner.

När det drar det drar ihop sej till midsommar eller Orsayran kan man nästan räkna med att grabbarna finns med på plats.
OBS!!! INSTÄLLT!!!
 Klicka för större bild 14/3-2020 19:36
Konserterna i Orsa kyrka är INSTÄLLDA pga Corona-viruset
Orsa Spelmän och Tina Ahlin
 Klicka för större bild 6/3-2020 10:56
Orsa Spelmän och Tina Ahlin gör två konserter i Orsa kyrka den 21:a och 22:a mars 2020. Biljetter finns hos Hellzephyrs (0250-431 35)
Skärgårdsturnén
 Klicka för större bild 6/3-2020 10:32
Orsa Spelmän åker på Skärgårdsturné 28-29 juli 2020.