Nästa framträdande

Om Orsa spelmän 

Namnet Orsa Spelmän är ingen ny företeelse. Redan på 1970-talet användes beteckningen av olika konstellationer spelmän, för att markera skillnaden gentemot Orsa spelmanslag, som funnits sedan 1948..

Dagens Orsa Spelmän består av fem medlemmar - de tre bröderna Perra och Olle Moraeus samt Nicke Göthe, Leif Göras och Pether Olsson.
Benny Andersson och Orsa spelmän blev ett begrepp från hösten 1987. Benny hade länge närt en dröm om att göra en dragspelsplatta, och ville bl.a. ha med några fiol-spelmän. Resultatet blev den första skivan "Klinga Mina Klockor" utgiven på Bennys eget skivbolag, Mono Music. Från och med nu var "Orsa Spelmän" ett begrepp.

Tv-framträdandena avlöste varandra. Gruppen fick även göra ett eget tv-program "Musikstudio ett". Framgångarna med den första skivan resulterade i att Orsa Spelmän under våren 1988 fick tillfälle att göra en egen platta, nu med musik som komponerats av medlemmarna själva.

Orsa Spelmän har under åren erhållit flera utmärkelser bl.a. en platina- och en guldskiva, "Grammis", Orsa kommuns kulturpris. Fram tills idag har man medverkat i tv vid ett 40-tal tillfällen. Ett viktigt sådant var när Sveriges drottning Silvia firade sin 50-årsdag julen 1993.

Under åren som gått har gruppen medverkat i ett stort antal evenemang av varierande slag. Bland de större kan nämnas ett antal invigningar som t.ex. Globen och nya Wasa-Museét i Stockholm, samt Kupolen i Borlänge. Även kring de större idrottsliga arrangemangen har gruppen funnits på plats. Nämnas kan Svenska Skidspelen -89, "Royal Hockey Night" samma år på Globen, EM i fotboll och "World Athlethics Gala" på Stockholms Stadshus, där man f.ö. eskorterade kungaparet nedför den berömda trappan i "Blå hallen". Vidare Skid-VM i Falun -93 samt Davis Cup-tennis Sverige-Tyskland i Kupolen Borlänge samma år. Senaste stora arrangemang hade gruppen vid invigningen av VM- friidrott i Göteborg augusti 1995.

Spelmännen tycker sig genom åren ha nått ut till en helt ny publik.
-Vi kunde aldrig drömma om att så många människor av de mest skiftande kategorier lyssnar på och gillar den här sortens musik. Det är verkligen glädjande om vi lyckats slå in en del stängda dörrar, och göra folkmusiken tillgänglig för en bredare publik än hittills. Den här musiken, som vi tycker är relativt "lättsmält", kan kanske fungera som en inkörsport för den som vill fördjupa sig ytterligare i vår rika folkmusikskatt.

-Dagens metoder att skriva och arbeta med allsköns musikmaskiner har kanske fått oss att ibland tänka i andra och nya banor. en dator kan naturligtvis inte ersätta en levande musiker. Inte ens en död! Men den kan göra mycket annat - förnya och komplettera den gamla spelmansmusiken t.ex.
OBS!!! INSTÄLLT!!!
 Klicka för större bild 14/3-2020 19:36
Konserterna i Orsa kyrka är INSTÄLLDA pga Corona-viruset
Orsa Spelmän och Tina Ahlin
 Klicka för större bild 6/3-2020 10:56
Orsa Spelmän och Tina Ahlin gör två konserter i Orsa kyrka den 21:a och 22:a mars 2020. Biljetter finns hos Hellzephyrs (0250-431 35)
Skärgårdsturnén
 Klicka för större bild 6/3-2020 10:32
Orsa Spelmän åker på Skärgårdsturné 28-29 juli 2020.